Фондация на Божков: Посяга се на българско и световно културно наследство

OFFNews 31 януари 2020 в 09:37 2231 0

В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват, без каквато и да било правна обосновка, да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков, се казва в позиция на Фондация "Тракия" на собственика на Нове холдинг.

По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.

Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация “Тракия” и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им, се казва още в позицията.

Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта. 

В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията.

Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение, са категорични от фондацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!