Фирмите с биячите на "Тракия" нямат лиценз за лична охрана

"Омега 69" за кратко е била собственост на задържан за наркотици

Юлиан Христов 18 април 2017 в 16:20 17204 4

Фирмите с биячите на

Снимка Нова тв

Едната от фирмите, чиито служители нападнаха и биха журналисти от Нова тв, няма лиценз за извършване на лична охрана. Това показва справка в регистъра на частните охранителни фирми, който беше изготвен от Индустриален клъстер "Сигурност" (ИКС). Регистърът беше създаден, след като поредна година МВР отказва да го направи, въпреки че има такова задължение по закон.

По-рано днес стана ясно, че шестима души са задържани за побоя. Те са били служители на три фирми, една от които е "Омега 69" ООД. Тя има два лиценза - локален лиценз за охрана на имущество на територията на София, и лиценз от 2016 година за охрана на масови мероприятия на територията на цялата страна. Въпреки това в Търговския регистър фирмата е вписана като дружество, една от дейностите на което е охрана на физически лица и обекти. 

От изнесените до момента факти става ясно, че двата автомобила с нападателите са се движили в кортеж, а един от групата - Размиг Чакърян, за който се знае, че има бизнес с казина в Свиленград, е в неизвестност.

През април 2008 година като управител на "Омега 69" е вписан Михаил Младжов, който през лятото на същата година беше арестуван на магистрала "Тракия" с 200 гр. кокаин. Тогава антимафиотите попаднаха на него, докато издирвали Красимир Каменов-Къро и Христофорис Аминидис-Таки. Интересна подробност е, че Младжов фигурира като управител на фирмата точно 26 минути. След това в регистъра като управители са вписани Николай Диковски и Светлана Каменова - бившата съпруга на Красимир Каменов-Къро. През 2011 година те също са сменени и на тяхно място като управители са посочени Павел Петков и Александър Младенов, които са и собственици. 

Името на фирмата се появи в медиите през 2012 г., след като стана ясно, че тя е избрана да охранява паркинга на зала "Арена Армеец". Тогавашният министър на спорта Свилен Нейков обяви, че процедурата е проведена по всички правила. Фирмата събираше 3 лв. такса на посетителите, въпреки че беше обявено, че паркингът е безплатен. 

Втората фирма - "Омега 669" ЕООД, изобщо няма лиценз за охрана, а според Търговския регистър една от дейностите, които извършва, е превоз на пътници и товари "с автомобили в страната и чужбина". 

Покрай случая с инцидента на "Тракия" остават висящи поредица от въпроси, особено след като главният прокурор Сотир Цацаров "обяви" война на частните кортежи по пътищата. От проверката на прокуратурата тогава стана ясно, че МВР не упражнява контрол върху частната охранителна дейност най-вече във връзка с липсата на регистър на частните охранителни фирми. Също тогава стана ясно, че МВР тотално е абдикирало и отказва да изпълнява всички свои задължения по контрол на оръжията и отнемането на разрешения, дори след влезли в сила осъдителни присъди. Прокуратурата установи също, че МВР не изпълнява и задължението си да изготви и да актуализира Единен автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства. Такъв имало, но данните в него били за оръжия, регистрирани след 2013 г. Единственият резултат от тази проверка беше появата на нов закон за частната охранителна дейност. От подписаната управленска програма на ГЕРБ и Обединени патриоти стана ясно, че трябва да бъде изготвен изцяло нов закон за частните охранители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови