Fibank представи възможностите за ''Зелено финансиране'' на форум в София

OFFNews 12 април 2023 в 16:27 1033 0

Fibank

Снимка Fibank

Fibank

Информационният форум „Финансиране на бизнеса 2023+“ се проведе в град София. Форумът събра на едно място бизнеса, представители на финансиращи институции, експерти и консултанти с практически опит при подготовка и управлението на проекти с привлечено външно финансиране.

От страна на Fibank (Първа инвестиционна банка) в събитието се включи г-н Стоян Бозвелийски, заместник-директор „Банкиране на малки предприятия“ в банката. Той сподели за дългогодишния опит, който Първа инвестиционна банка има във финансирането на устойчиви проекти и поетата от банката политика за намаляване на въглеродния отпечатък. В тази насока г-н Бозвелийски представи трите кредитни продукта на ПИБ за бизнес клиенти - „Зелен транспорт“, „Зелена енергия – свободен пазар“ и „Зелена енергия – собствено потребление“.

Инвестиционният кредит „Зелен транспорт“ предоставя висок размер на финансиране – до 90%, има по-ниска лихва и комисиона за управление. Той е предназначен за закупуване на нови (неупотребявани) електрически и хибридни транспортни средства. Срокът му е до 7 години, а при погасяване със собствени средства не се дължи комисиона.

С продукта „Зелена енергия – свободен пазар“ компаниите могат да инвестират в изграждане на фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия за продажба на свободния пазар. Кредитът е с дълъг гратисен период - до пускане на фотоволтаичната инсталация в експлоатация, има облекчени изисквания за обезпечение и атрактивна лихва. Едно от главните предимства на продукта е дългият срок за погасяване, който може да е до 15 години.

„Зелена енергия – собствено потребление“ е за изграждане на фотоволтаични инсталации, при които основната част от произведената електроенергия се използва за собствено потребление. Отчитайки ефекта на спестените мрежови такси и търговки надбавки, отнесени към пазарната цена на електроенергията, възвръщаемостта на този тип инвестиция обикновено е между 4 и 5 години. „При максимален срок за погасяване на този кредит от 10 години, спестените разходи за енергия често са двойно по-големи от вноската към банката", сподели пред гостите на форума г-н Бозвелийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови