Февруари започва с облачно време и сняг, жълт код в три области

OFFNews 01 февруари 2022 в 06:27 1646 0

Снимка Pixabay

Февруари започва с облачно време, в Западна България още преди обяд ще завали сняг. Ще се образува и снежна покривка. Жълт код за сняг е обявен в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. 

Максималните температури ще бъдат от 2-3 по високите полета на Западна България до 8-9 градуса в югоизточните райони, в София около 3°, според прогнозата на НИМХ. През нощта срещу сряда дъждът в Източна България ще започне да преминава в сняг, а в Родопската област ще има значителни снеговалежи.

В планините ще бъда облачно със снеговалежи. Ще духа умерен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 0, а на 2000 метра - около минус 6 градуса. 

Край морето ще вали дъжд и ще духа южен, а по-късно и северезападен вятър. На брега термометрите ще се качат до 9, а сред вълните от 2-3 бала - до 7 градуса. 

През първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Месецът ще започне с валежи, предимно от сняг, и застудяване. Впоследствие отново ще се затопли и през втората половина от десетдневието ще бъде по-топло от обичайното, особено в Северна и Източна България.

Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има около 8-и. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка. През второто десетдневие температурите ще се колебаят около стойности близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а около средата температурите ще са по-ниски. Повишена вероятност за валежи има в периода 13-15 февруари.

Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!