Фандъкова забрани палестинско шествие след предупреждение от прокуратурата

OFFNews 13 октомври 2023 в 11:47 3210 2

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Столична община забрани провеждането на палестинско шествие, организирано от Комитета за защита на Йерусалим и насрочено за днес от 16:00 до 18:30 ч. с маршрут от НДК по бул. Витоша, бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед за забрана на палестинското шествие въз основа на становища на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Основанието за това е Законът за събранията, митингите и манифестациите, съобщиха от общината. 

По-рано днес от прокуратурата предупредиха "органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, Прокуратурата на Република България заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите, заявяват още от ПРБ. И припомнят, че "всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

ПР

13.10 2023 в 13:39

Да,решението е разумно.За да се избегнат рискове,провокации и сблъсъци.
Друг въпрос е,че броя дните,които остават на лицето от фотото,в които е"шеф" на София.

12021

1

bls

13.10 2023 в 12:46

Много ясно. Добро решение.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика