Фандъкова за връщането на парк Славия на софиянци: Работна група ще води преговорите с футболния клуб

OFFNews 10 февруари 2022 в 15:05 2993 0

Снимка Архив

Работна група с общински съветници от всички групи в СОС да преговаря за връщането на парк "Славия" на софиянци, предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Общинските съветници от БСП Иван Мечков и Николай Николов отправиха питане за действията, които общината предприема за връщането на парка и на автогара "Овча купел". През 2009 г. Столична община става съсобственик на ПФК "Славия", като притежава 34% от капитала на дружеството, твърдят в питането си двамата съветници. 

Парк „Славия“ е част от от терен с площ от 242 дка, апортиран от „Софийски имоти“ ЕАД в капитала на „Професионален футболен клуб Славия-1913“ АД с Решение на СОС от 3 май 1999 г. 

Столична община не е акционер в „Професионален футболен клуб Славия-1913“ АД и не участва в общите събрания на акционерите. „Софийски имоти“ ЕАД е акционер в „Професионален футболен клуб Славия-1913“ АД и притежава 34% от акциите на дружеството. В тази връзка, „Софийски имоти“ ЕАД участва в общите събрания на акционерите чрез изрично упълномощен свой представител, става ясно от отговора на Фандъкова. 

Парк „Славия“ и автогара „Овча купел“ са изцяло частна собственост на ПФК„Славия“АД. Столична община не притежава право на собственост върху идеални части от тях. Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 2 от Закона за общинската собственост (ЗОС), не са общинска
собственост имотите и вещите на търговските дружества и юридическите лица с нестопанска цел, дори ако общината е била единствен собственик на прехвърленото в тях имущество. Парк „Славия“ е заснет като поземлен имот с идентификатор 68134.208.60 с площ от 62 875 кв.м. По
действащ подробен устройствен план за парка е отреден урегулиран поземлен имот VІІ-за районен парк и озеленяване, кв. 1, м. „Славия“, целият с площ от 63 432 кв.м. Съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), паркът попада в Устройствена зона Зп – „Зона на
градски паркове и градини“. 

С оглед на факта, че теренът на парка, който попада в обхвата на сделката, напревена през 1999 г. от Столичния общински съвет, не се използва и не се поддържа от собственика, съм провела първоначални разговори с ръководството на футболния клуб за възможностите за прехвърляне на този терен на Столична община, за което ръководството на клуба изрази съгласие за разговори в тази посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови