Фандъкова: Все повече домакинства сменят печките на дърва

OFFNews 30 януари 2023 в 15:58 1830 1

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Кметът Фандъкова съобщи, че 9500 домакинства искат нови отоплителни уреди

Над 9500 са домакинствата, подали заявления за безплатна подмяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти. Семействата могат да изберат нови климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление. Кандидатстването продължава и в момента. 

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова при проверка на монтаж на климатици в район „Триадица“. Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столична община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма „Околна среда“ и програма LIFE на Европейския съюз.

„Благодаря на всички хора, които се включват и подменят старите си печки. Последните ни анализи показват, че 56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища“, обясни кметът.  

55 000 домакинства в Столична община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните столични райони, сочат данни от последното преброяване. 

„Основната ни цел е подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битово отопление. Формулярите за безплатна подмяна се подават в районната администрация, в която се намира имотът им“, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева. 

Всички домакинства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма „Околна среда“. Те могат да избират между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с различни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на имот. 

Документите за кандидатстване, условията за участие и допустимите алтернативи за отопление са налични тук, както и на място във всяка районна администрация. За улеснението на гражданите е разработен и електронен калкулатор, за да изчислят какъв е най-подходящият отоплителен уред за нуждите на домакинството.  

Домакинства от кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“, „Обеля“, в.з. „Малинова долина“ и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да кандидатстват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови