Фандъкова се срещна с кмета на Тел Авив

OFFNews 14 юни 2018 в 14:55 2318 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Тел Авив Рон Хулдаи. На срещата присъстваха Н.Пр.Посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан, Н.Пр.Димитър Михайлов – посланик на България в държавата Израел, и заместник-кметът на София Ирина Савина.

От години София и Тел Авив са приятелски градове и можем да черпим опит един от друг, каза кметът на Тел Авив Рон Хулдай.

Кметовете разговаряха за сътрудничество в IT сектора, както и строителството на метрото, управлението на водите и третирането на отпадъците.

В момента Тел Авив строи метро, като първият лъч, се очаква да бъде пуснат през 2021 г. Г-н Хулдай прие поканата на кметът Фандъкова да посети София, както и експерти от Тел Авив да се запознаят със строителството на софийското метро, което през последните години се разширява с нови над 20 км и в момента се изгражда трета линия.

Тел Авив и София ще си сътрудничат в работата по насърчаване на IT сектора и създаването на стартъпи. През последните години секторът на IT технологиите е един от най-бързо развиващите се индустрии. София се нареди сред топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в IT сектора, което привлича много млади хора, каза кметът Фандъкова. Тел Авив развива уъркшопи за предприемачи, отваря свои данни. Общината, както и София, прави хакатони. В тях участват много млади предприемачи, които обменят идеи, създават апликации и предлагат иновативни решения. Тел Авив работи и за създаването на зони за безплатен интернет. Кметът Фандъкова посочи, че Столична община създаде Общинска агенция за инвестиции, която има специален екип за работа със стартиращи компании. Обявихме Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия. Кметовете разговаряха двата града да си сътрудничат и споделят опит в областта на иновациите и IT сектора.

София ще почерпи опит от Тел Авив в използването и рециклирането на отпадни води. Над 80% от водата в домакинствата в Тел Авив се рециклира и се използва за напояване. През последните години развиваме зелената система на София и изграждаме системи за напояване, които ни помагат да поддържаме зелените паркове до късна есен, посочи кметът на София.

Фандъкова заяви също, че заедно с еврейска общност в София, и с посланика на Израел в България, обединяваме усилия в насърчаване на толерантността. София има много традиции в това отношение и работим съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“, с председател д-р Александър Оскар.

По късно кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Ирина Савина посетиха мястото, където в Тел Авив ще бъде поставен паметник, близнак, на открития в София паметник на спасението, който е посветен на еврейска общност, спасена в годините на Втората световна война.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Израел в рамките на делегацията водена от министър-председателя на България Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови