Фандъкова: Пред посолството ни във Вашингтон ще има барелеф на Димитър Пешев

OFFNews 08 февруари 2018 в 16:30 2511 1

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Градския съвет на Вашингтон Фил Менделсон се договориха да бъде поставен барелеф на Димитър Пешев пред Българското посолство във Вашингтон.

Паметният знак ще се постави във връзка със 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Софийският кмет благодари на Фил Менделсон за личната ангажираност и подкрепа за именуване на площада пред Българското посолство на името на Димитър Пешев. 

По време на срещата Йорданка Фандъкова и Фил Мендалсон обсъдиха предизвикателствата пред големите градове – транспорта, чистотата на въздуха и достъпа до образование. Председателят на Градския съвет на Вашингтон информира столичния кмет Фандъкова за мерките, които вземат за справяне с големия трафик и подобряване чистотата на въздуха. Той посочи като ключови изграждането на метро във Вашингтон, изграждането на велоалеи, провеждането на кампании, насочени към ходенето пеша и карането на велосипеди, както и стимулиране на гражданите от съседните населени места да се придвижват в американската столица с обществен транспорт. Градската управа използва и различни механизми, за да поощрява гражданите да използват възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели. 

Системата за прием в детските заведения на Вашингтон е сходна със системата в София. Задължителният обхват на децата в детски заведения – всички 5-годишни, а основен критерии за прием в училище е близостта до дома. 

Кметът Фандъкова проведе среща и с конгресмена Дон Байер. По време на разговорите столичният кмет представи проектите на София в областта на образованието, културното наследство и инфраструктурата. Двамата обсъдиха възможностите за инвестиции в София в сферата на IT сектора, туризма и образованието. Според Фандъкова София има потенциал да се развива като туристическа дестинация. Природните дадености, културно-историческото наследство и съвременната култура правят града атрактивен за туристите, а една от най-перспективните сфери за инвестиции са минералните извори. Фандъкова запозна конгресмена с бъдещата инвестиция на фондация "Лаудер" в изграждане на училище, детска градина и културен център в София и с факта, че в българската столица работят американски компании в IT сектора. По време на разговорите Фандъкова го информира и за частнопубличното партньорство при предстоящото изграждане на станция на метрото между станция „Сливница“ и станция „Обеля“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови