Фандъкова: Одобрен е планът за метрото през 'Слатина'

OFFNews 04 ноември 2022 в 15:48 1816 0

Метро

Снимка Фейсбук на Фандъкова

Изграждането на метрото към Слатина ще започне догодина

Разширението на метрото през район „Слатина“ вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София. 

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. До месец ще бъде готов и докладът за подробния план на трасето, допълва тя. 

Разширението на третия лъч на метрото ще започне през първата половина на следващата година. Процедурите за избор на строители са към края, уверява кметът. 

Проектът предвижда изграждане на 6 нови метростанции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 т годишно вредните емисии.

Участъкът през “Слатина” трябва да е готов през втората половина на 2026 г. Трасето ще е с двупътни тунели, изградени с тунелопробивна машина. То започва от ул. “Шипка”, където при строителството на първата част от третата метролиния бе изградена голяма трапецовидна шахта с широчина 10 и 21 м и дължина 60 м. Тя позволява от нея да бъде реализирано отклонението към “Слатина” и “Младост”, без да се спира движението в района. 

Първата метростанция - "Ситняково", ще е източно от кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Гео Милев”. Втората - “Гео Милев”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев” и “Николай Коперник”. Третата - “Слатина”, ще е под платното на ул. “Гео Милев”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход” ще е напречно на едноименния булевард, западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов” - между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк”, ще е станция “Асен Йорданов”. Последната - “Цариградско шосе”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови