Фандъкова: Необходим е подробен устройствен план за Борисовата градина, за да не се строят хотели

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2019 в 09:51 2156 1

"Моят подход и ангажиментът, който съм поела, е да запазим историческите ценности на нашия град. Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство. Опитвано е много пъти в Борисова градина да се строят хотели, за това искаме подробен устройствен план, за да избегнем подобно строителство". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. 

„Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Това всички го виждат. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет. „Ние продължаваме с тази грижа. Реконструкцията и строителството вървят. Започнахме с „Южен парк“, „Гео Милев“, „Докторската градина“, след това преминахме към големите паркове, включително Борисовата градина“, добави тя.

„Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума“, поясни тя.

Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройственият план, тя отговори: „В него те имат някои виждания или по-скоро възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо. Според мен тази територия трябва да остане територия за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база. За мен това не е необходимо“.

"Не е лесно да направим частната собственост общинска. Това е битка. Ние ще я водим. За 4 обекта се работи да се възвърнат на общината и да не се отдават отново под наем. Вярвам и ще работя за това, да си върнем тези пространства", каза още тя.

"Това е проект, който беше представен и се обсъжда публично. Всички можем да правим своите предложения, които ще се гласуват от общинските съветници", добави Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

1

OtSofia

22.06 2019 в 10:06

Искате да направите частната собственост в Борисовата общинска? Трудно ви било, ама осъдихте автокъщата все пак? Защо, обаче, не правите това с подземната автокъща и паркинг в центъра на София в сърцето на антична Сердика до Западната порта? Защо искате да направите хотелски паркинг върху Преториума/Дворец на Константин Велики/Монетарница на Сердика? Защо спряхте археологичните проучвания на площад Света Неделя? Защо харчите луди пари за уж конкурс/алиби за рушителните ви намерения точно на площада? И започнахте с руската елха/петолъчка за Коледа? Какво ни залъгвате точно сега с Борисовата, не че тя не е важна? Целенасочено разпиляване на обществената енергия, та да не питаме какъв е този измислен конкурс за Света Неделя с проруско жури и уж западни маргинални проектанти?