Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш

Владислава Тричкова 12 февруари 2015 в 12:06 8917 14

Луковмарш през 2013 година

Столичният кмет Йорданка Фандъкова няма да съгласува провеждането на Луковмарш, тъй като е получила информация, че може да бъде нарушен общественият ред в столицата.

Това означава, че няма разрешение за провеждането на шествието, което е насрочено за 14 февруари, обясниха от Столична община за OFFNews.

Фандъкова обясни, че ще могат единствено да бъдат поднесени цветя на паметната плоча, поставена на къщата на ул. „Тракия", в която ген. Луков е живял.

"На основание на получени писма от МВР, СДВР, Главна прокуратура и ДАНС, съм изготвила уведомление, че не съгласувам провеждането на факелно шествие на това мероприятие", каза по време на днешното заседание на Столичния общински съвет Фандъкова.

„Заявлението, което получихме за провеждането на Луковмарш, както колегите от БСП, така и всички останали отлично познавате закона. За митингите и манифестациите, знаете, че режимът е уведомителен. На база на полученото уведомление и получени писма, поисках становища от компетентните органи и получих писма от МВР, СДВР, Главна прокуратура и ДАНС, за това, че мероприятието крие риск за нарушаване на обществения ред и с препоръка да бъде променен маршрутът", посочи столичният кмет.

По време на днешното заседания, от групата на БСП подадоха декларация, в която настояват „компетентните органи на Столична община решително да се противопоставят на провеждането на тази "ретроградна и недостойна проява, която петни името и създава негативен образ на България".

"Искрено се надяваме, че провеждането на демонстрация на пронацистки идеи ще бъде решително отхвърлена и от гражданите на София“, пише още в декларацията.

"Луковмарш НЕ Е забранен според чл. 12 от закона за събранията, митингите и манифестациите. Кметицата отново се опитва да си измие ръцете с някакви административни хватки. Този път номера и няма да мине. Шествие ще има и то ще почне както е заявено: 17:30 ч. пред пилоните до НДК", коментираха малко по-късно организаторите на събитието.

Миналата година Фандъкова също не разреши провеждането на Луковмарш, а в деня на шествието от СДВР го забраниха на основание на писмо, което било получено в деня на провеждане на мероприятието.

Тогава обаче Луковмарш все пак се проведе и в него участваха около 200 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!