Фандъкова: Край на жилищните сгради под прикритие, бариерите за паркиране влизат в регистър

Хората купуват ателиета и плащат промишлени такси след това, обясни промените столичният кмет

OFFNews 13 ноември 2019 в 12:33 14939 0

Столичният кмет Йорданка Фандъкова внася първи пакет с промени в Закона за устройство на територията в регионалното министерство. Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изискванията за строителство са по-ниски, обясни тя. 

Промените предвиждат да се премахне възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаметни хотели. 

„По този начин се създават проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели. Разговарях с министър Петя Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще сформираме работна група за изчистване на текстовете и ще ги предложим на Народното събрание", допълни кметът. 

Фандъкова и главният архитект на Столична община Здравко Здравков предлагат и създаване на регистър на системите за паркиране. „Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект“, обясни арх. Здравков.

„Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, каза Фандъкова.

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси. „Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите“, каза арх. Здравков.

През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София.

„Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват“, каза още Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков