Фандъкова: Изкарах COVID със симптоми, но леко, заради ваксината. Заболяването е коварно

За последните 10 дни в София са поставени около 60 000 дози, заяви столичният кмет

OFFNews 02 ноември 2021 в 09:18 4495 0

Снимка Архив

За последните 10 дни в София са поставени около 60 000 дози. Зеленият сертификат е едно добро решение. Начинът на въвеждане създаде повече хаос, отколкото решения. Но все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване броя на ваксинираните. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се върна на работа след като преболедува COVID-19, по БНТ. Тя призова хората да се ваксинират и подчерта, че е имунизирана през март и е изкарала заболяването със симптоми, но сравнително леко. Имам придружаващи заболявания, имунитетът ми не е от най-добрите, лекарите ми казаха, че ако нямах ваксина, нямаше да мине така. Коварно заболяване е COVID-19, подчерта Фандъкова. 

Столичната община продължава да открива нови пунктове за ваксинация. През седмицата работят 10 изнесени пункта, два от тях са на станции на метрото, 2 - в големи търговски центрове, в общински ДКЦ-та. През уикендите също работя 10 пункта на различни места. Има по-голям интерес и към мобилните екипи, които ваксинират в компании, каза още Фандъкова. 

Аз лично насърчавам ваксинирането на служители. Предпочитам минимални възможности за онлайн работа, подчерта кметът. 

Тя обясни, че най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт. За последната седмица са направени близо 800 проверки. Факт е, че има хора, които не спазват мерките и се налагат и санкции, но те са малко, каза Фандъкова. Около 50 млн. лв обаче са загубите за градския транспорт, обяви още тя. 

2015 души са в болници, 330 са на интензивно лечение в София, екипите изнемогват, разказа столичният кмет. 

Тя призна, че няма сериозен диалог с министъра на здравеопазването и продължава да смята, че малките ученици трябва да се върнат в класните стаи. Позицията ми е, че училищата трябва да бъдат затворени последни, а те на практика бяха затворени първи, каза Фандъкова. 

Мерки се приемат при недобра подготовка, това притеснява и учителите, и родителите, а времето тече, коментира кметът. 

По повод възможния локдаун, за който заговори здравният министър Стойчо Кацаров, Фандъкова бе категорична, че посланията му объркват и изглежда, че няма ясен план за действия. Специално за училищата трябва да се каже ясно - от тази дати се връщат децата, с такива тестове, този ще ги прави, настоя Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови