Евростат доказа: България е полицейска държава

Александра Маркарян Последна промяна на 16 август 2017 в 13:10 7481 12

Снимка БГНЕС

България е страната в Европейския съюз с най-големи разходи - като процент от БВП - за органите на реда, показват данни на Евростат, публикувани днес - около месец след протестите с искане за по-високи заплати на родната полиция.

Не само, че сме значително над средното за 28-те, а и разликата между нас и подгласника ни - Словения, е значителна.

Страната ни отделя много повече за полицията си и от Норвегия, Швейцария и Исландия, които също са проверени от европейската статистическа служба.

България дава цели 2.8%, а Словакия - 2.4%. На трето място е Румъния с 2.3%.

Над средата за ЕС (1.8%) са още Полша, Хърватия, Португалия, Унгария, Гърция, Великобритания, Латвия, Испания и Италия.

Със средния процент са Холандия, Естония, Чехия и Белгия.

Най-малко за полицията си, като процент от Брутния вътрешен продукт, отделят Белгия и Люксембург - по 1%

Правителствените разходи на 28-те за "публичен ред и сигурност" през 2015 година надхвърлят 258 милиарда евро. В тази графа Евростат включва не само полицията, а и противопожарните служби, затворите и съдилищата.

Полицията харчи повече от армиите в ЕС, показват още данните. За тях отиват 1.4% от европейския БВП, отбелязват още европейските статистици.

Погледнато от друга гледна точка - не откъм важността на полицията в съзнанието на гласуващите бюджета, а откъм сумата на глава от населението, не България, а Люксембург е на първо място. При средно 507 евро годишно за ЕС, в Люксембург дават по 899 евро на жител, във Великобритания - 792 евро, в Холандия - 724 евро. Ние сме на дъното със 173 евро, а непосредствено пред нас са румънците със 183 евро и литовците с 204 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8415

9

senester

16.08 2017 в 14:46

Ами закрийте полицията и когато се наложи,звънете директно на Винету,той винаги ще ви помогне. Със съвет,който за нищо не става.Това,че някой статистик,като от всичко разбиращият професор,е скалъпил някакви цифри,в угода на сложилите го на това място,не означава,че е вярно.Да,Евростат,ще опонирате.Тук се сблъскваме с платената медийна пропаганда от послушни платени журналя

6569

6

Black Hex

16.08 2017 в 14:18

Не може ние да сме на дъното с 173 Евро, а Румъния с 183 евро и Литва с 204 евро да са след нас. Очеизвадно е че са преди нас и че след нас, бидейки на дъното, няма никой.