Европейски експерти спасяват монумента на Бузлуджа

OFFNews 03 октомври 2018 в 10:21 4189 1

Министерство на културата ще ускори процедурата, за да стане монумента на Бузлуджа паметник. 

Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ). 

Сградата беше включена от Европа Ностра и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018г. Номинацията беше направена от фондация „Проект Бузлуджа“, представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015г. насам. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха продуктивни срещи с национални и местни представители на властта, включително със зам. министър-председателя г-н Валери Симеонов, зам.-министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора г-жа Гергана Микова. Те се срещнаха също с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. 

Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития свързани с историята и изкуството.

Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време. 

Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител, г-жа Микова съобщи, че Унивеситетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

Европейските експерти, които проведоха мисията за паметника Бузлуджа, са британският архитект Граам Бел, член на Управителния съвет на Европа Ностра и национален координатор на Европейската година на културното наследство 2018 за Великобритания, Лорен Леви-Строс, д-р по социология, член на Управителния съвет на Европа Ностра и бивш зам. директор на отдел Културно наследство на ЮНЕСКО и бивш зам. директор на Национална академия по изкуствата в Париж към Министерство на културата на Франция и Марио Аймери - инженер, проф. по инфраструктурно планиране и икономика, технически консултант от Института към Европейската инвестиционна банка, бивш директор отдел Регионално развитие и околна среда на ЕИБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

1

ovgun

03.10 2018 в 16:08

Комунисти!!!! Бързо да викат Иван Костов, Генов и Глишев да го боядисат и Валяка да го взриви!
 
X

Да помогнем на украинските деца!