Европейската ни столица на културата в оставка

Антония Чорева 01 август 2017 в 17:58 9289 5

"Пловдив - европейска столица на културата" за 2019 г. е в оставка - буквално. 

Подготовката на града под Тепетата за тежката европейска титла се бави значително. А причината е, че не само големите проекти за "стягане на града" не са започнати, но и Фондацията, която движи подготовката, няма цял Управителен съвет. А остават по-малко от година й половина, когато Пловдив ще стане културната столица на Европа.

И днес пловдивските общинари не избраха нови членове на мястото на напусналите. А във Фондацията, чийто шеф е самият кмет на града Иван Тотев, през последния месец напуснаха всички представители на гражданската квота, които бяха представители на културната общност. Общинските съветници отложиха избора на нови членове в Управителния съвет на мястото на напусналите Пенка Калинкова, Марияна Чолакова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев. 

В управата на Фондацията цари пълен хаос. Той настъпи, след като изненадващо издателят Манол Пейков бе освободен на 18 май от Управителния съвет от пловдивските общинари. След него в знак на протест и подкрепа напуснаха и останалите четирима членове, представители на гражданското общество.

Притесненията в града под Тепетата са, че не само, че няма цял Управителен съвет, но новите му членове ще бъдат ясни чак септември, когато Пловдивският общински съвет реши да ги избере, тъй като днес нямало как да се направят консултации.

Заради хаоса в управлението в работата на Фондацията цари пълен хаос. Новите избраници няма да имат дори време да се запознаят с работата по проектите.

На изпълнителния директор Кирил Вълчев пък общинарите разрешиха да изразходва еднолично до 36 хиляди лева, без да се събира Управителният съвет, което е недопустимо, тъй като не може да се изразходва публичен ресурс без публична процедура, обясни за OFFNews Йордан Йорданов, който е председател на ДСБ - Пловдив.

А фондацията има доста големи проекти, които трябваше отдавна да са стартирани - да се промени площад Централен в града, да се оправи Тютюневия град, който е в изключително тежко положение, да се възстанови знаковото за града кино "Космос".

"Политически и задкулисни игри пречат на Фондацията да изпълнява задачите си и има тотална липса на прозрачност какво се случва там", категоричен е Йордан Иванов.

Един от най-красивите и стари български градове бе избран през 2014 г. да бъде културната столица на Европа, до старта на инициативата остават 1.4 месеца. Без Управителен съвет обаче големите проекти няма как да стартират. Следващото развитие по темата ще е чак през септември, когато Общинският съвет си почине.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

01.08 2017 в 22:46

#1 кой ги пита пловдивчани кого харесват и кого не? Както се изказа Тиквун, те печелят и губят избори когато си пожелаят. Какъв избор, какви пет лева! Герберастията е по-лоша от комунистите и скакалците взето заедно - крадат като комунисти и след тях нищо не остава като след скакалци. Но на мат'ряла му трябва още време, за да му светне.

42249

3

Denis Rizanov

01.08 2017 в 20:08

Пешо, що бе? Софиянци да не са цъхфнали и вързали с тая самоковска картофеса? Ами само те ли са? Варна, Русе, Бургас, Ст. Загора и нататък да не ги изреждам.
Повсеместна е герберската епидемия!

11568

1

PetarD

01.08 2017 в 20:00

Предполагам, пловдивчани харесват това. Иначе нямам друго обяснение, защо са си избрали такива управници.
 
X

Да помогнем на украинските деца!