Европа празнува своя ден, на 9 май се чества и победата над нацизма

Довечера сградата на НДК ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг.

OFFNews 09 май 2021 в 07:55 2932 0

Европа чества своя ден днес, на 9 май се празнува и Денят на победата над нацизма. 

През 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, датата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута. 

Днес държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

Радев и Йотова ще поднесат и цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от края на Втората световна война. 

Довечера сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг. 

Градската организация на БСП в София ще отбележи Деня на Победата и Деня на Европа. 

В 9.00 часа лидерът на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет и на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители, избрани от София, ще се поклонят и ще положат цветя пред Паметника на Незнайния воин. В 9.30 часа те ще се включат в шествието на „Безсмъртния полк” по случай Деня на победата, 76 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма, съобщиха от столичната структура на партията. В 10:00 часа ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя на Паметника на Съветската армия, където Калоян Паргов ще произнесе слово. В 11.00 часа почит ще бъде отдадена и на Паметник – костница на загиналите в Отечествената война в кв. „Лозенец“, както и на Паметника в чест на загиналите за Родината във Втората световна война в парк „Заимов“.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови