Евакуация в Пловдив: къща се напука и наклони заради строителни работи в съседство

OFFNews 22 юни 2021 в 08:59 3350 0

Спешна евакуация се наложи снощи в Пловдив, защото строителен изкоп застрашава от срутване двуетажна сграда. Риск има и за съседен имот, съобщава bTV.

Двуетажната къща се наклонява силно на една страна, стените се напукват, а част от покрива й се срутва, когато строител събаря постройка на калкан с напуканата къща и прави изкоп, за да започне изграждането на кооперация.

Обитателите на напуканата къща не са били у дома в този момент. Евакуирани са не само те, а и живущите в къща зад тях, защото е опасно да останат.

Къщите са в район "Източен".

Зам.-кметът му Атанас Кунчев обясни, че сигналът при тях е постъпил вчера около 14 ч. На място е изпратен главният инженер на РДНСК, за да направи оглед.

„Констатираха, че къщата вече е негодна за обитаване. Има некачествено укрепване и при дъждовете явно е поддала някоя от основите, които са каменни. Хората са
настанени от строителя в негов апартамент“, заяви Кунчев.

Той обясни, че е написан констативен протокол, който днес ще бъде връчен на собствениците, с който да предявят искания към инвеститора за обезщетение.

Според него засегнатата къща трудно може да се укрепи. Обясни, че първо трябва да се укрепи основата, да се премахне покривът, да се премахне напуканата конструкция и след като стигнат до здрави основи – отново да се възстанови къщата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови