Етнографският музей дарява пари от мартеници за преброяване на щъркелите

Марина Юнакова 28 февруари 2014 в 14:23 2483 0

Благотворителното ателие ще се проведе на 1-ви март от 12:00 в Етнографския музей към БАН.

Благотоворително ателие по изработване на мартеници ще се проведе утре от 12:00 ч в Етнографския музей към Българската академия на науките по повод годината на белия щъркел.

Всеки от включилите се ще може да изработи мартеничка за себе си и да я откупи срещу символична сума. На място ще бъдат поставени и кутии за дарения. Всички събрани средства ще бъдат предоставени на инициативата за преброяване на бели щъркели на Българското дружество за защита на птици.

От 1930 г. насам веднъж на десет години се провежда преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва през 70-те години. От тогава екипи на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) извършват преброяване на територията на цялата страна.

Според българските народни вярвания белият щъркел е свещена птица и носи щастие и късмет. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме. Преброяването на вида ще предостави актуална информация дали околната среда се е подобрили или замърсила за последните 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!