ЕС пита искаме ли етикети по храните за вегетарианци и вегани

OFFNews 07 ноември 2018 в 16:24 2286 2

Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива (допитване) за това дали върху опаковките на храните трябва да се изписва подходящи ли са за вегани и вегетарианци. Инициативата е озаглавена „Задължително етикетиране на храните като подходящи за невегетарианци/вегетарианци/вегани“.

Причината за искането на нови разделени етикети по храните е, че вегетарианците и веганите в ЕС се затрудняват да избират и да закупуват подходящата за тях храна, в която може да се съдържа неясни съставки от растителен и животински произход.

Организаторите на инициативата призовават Европейската комисия да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да се обозначи дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.

Регистрацията на тази инициатива ще се осъществи на 12 ноември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата.

Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

08.11 2018 в 13:04

Браво на Европейската комисия! Най-сетне се захвана да решава най-важния проблем на континента.

23293

1

Стефан

07.11 2018 в 18:51

Не, не искаме.
Както не искаме отделни етикети на тубите с автомобилни масла подходящи за обичащите лирична поезия, клепоухи кучета, пазарджишки марули, зелени третонетки, сериалът санта барбара. Нито специални етикети на футболните топки за мразещите бяло вино, американска музика, кръгли велосипедни колела, и полетите на хора до Луната.

Господи, докога цялото общество трябва да харчи луди пари, и да угажда на всички, с психиатрични диагнози?
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков