"Енерго-про": Слагаме защити, за да не измират птици по електропроводите

OFFNews 11 август 2014 в 17:49 4487 1

Щъркел, убит от електропровод на "Енерго-про"

Ежегодно "Енерго-про" извършва анализ на предпочитаните от птиците участъци за кацане от електроразпределителната мрежа на дружеството, които се променят сезонно и идентифицира зони за обезопасяване с щъркобрани, маншони и други предпазни средства с цел да се опази живота на пернатите обитатели.

Това съобщипа от електоразпределителното дружество по повод обвиненията срещу тях, че поле близо до Варна е осеяно с трупове на щъркели, обгорели при кацането си върху стари електропроводи.

От дружеството потвърдиха, че щъркели са загинали във варненско, защото са попаднали под високо напрежение. 

Птиците са избрали проводниците на железорешетъчните стълбове на близкия електропровод за удобно място за кацане.

По време на проверката служители на компанията са потвърдили, че съоръженията от електроразпределителната мрежа в района са изправни и изолацията на въпросния електропровод е в добро техническо състояние, уточниха от дружеството.

"Енерго-про" продължава да предприема мерки, за да се предотвратят подобни инциденти с фатален край и да се намалят щетите и рисковете за птиците при допир с проводниците.

Екипи на дружеството продължават да монтират специални платформи за безопасно кацане на птиците в участъците, идентифицирани като най-предпочитани от тях и щъркобрани по стълбовете, които да не им позволяват да кацат върху проводниците. 

През последния месец компанията е монтирала подобни платформи на територията на област Добрич, а последно поставения щъркобран е в село Долище, област Варна", обясниха още от фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови