Емблематичното Жълто училище в Пловдив ще се ремонтира за 305 дни

OFFNews 07 октомври 2020 в 16:55 2425 0

За 305 дни и срещу сумата от 1.291 млн. лв. (1 549 945 лв. с ДДС) ще бъде ремонтирано основно емблематичното за Пловдив Жълто училище. В него ще се обучават студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ) за следващата учебна година, съобщи ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Обновената триетажна сграда ще събере всички изкуства.

Сагата с ремонта на Жълтото училище е дълга. През ноември 2017 г. спечелилата обществената поръчка бургаска компания „Андезит“ ООД започва укрепването на сградата, но месец по-късно реконструкцията е спряна за преработка на проекта. Поправките са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) през февруари м.г., а през април - и от противопожарните служби. Но се налага нова преработка в частта безопасност.

Доработка на коригирания проект е направена след обществено обсъждане - среща на АМТИИ с Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, община Пловдив, Министерството на културата, фирмата изпълнител и различни специалисти.

"Процедурата по новото съгласуване с НИНКН приключи през януари 2020 г., след одобрението от противопожарните служби разрешителното за строеж от общината стана факт на 23 юни. След допълнително споразумение с фирмата–изпълнител ремонтните дейности бяха възобновени на 8 септември", разказа проф. Шекерджиева-Новак.

Първоначално проектът е за 887 000 лв. без ДДС. През 2016 г. Министерският съвет отпуска 1.1 млн. лв. целева субсидия. Общината добавя 100 000 лв. МОН дава допълнително 200 000 лв.

Първото в Южна България училище е построено през 1868 г. с благоволението на султан Абдул Азис хан, като неговото условие е било парите да са от българите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!