Екстремните горещини ще са поне до 12-13 август

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 10:22 1864 0

Снимка Pixabay

Големите горещини у нас ще се задържат поне до 12-13 август, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в интервю за БТА.

Още днес и утре ще има регистрирани над 40 градуса, но няма да се стигне до абсолютните максимални температури за нашата страна, които достигат до 44-45 градуса. Най-високата измерена в България температура е била в Пловдив на 5 юли 2000 г. - 45 градуса по Целзий.

"Има и още една температура, която е регистрирана през 2016 г., пак на 5 юли, но в Садово - от 45,2 градуса. Но към този рекорд, ние, климатолозите, се отнасяме малко с недоверие, защото имаме много сериозни съмнения, че не е реалистичен. Затова се приема за най-висока температура у нас много добре измереният и научно обоснован температурен рекорд от 2000 г. в Пловдив от 45 градуса", коментира проф. Рачев.

Хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури според него е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30 процента. "Ако влажността беше двойно повече - 60 процента, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбеляза климатологът.

Високите температури у нас са в резултат на пренос на много топъл и сух тропичен въздух от Северна Африка.

Винаги максималните температури в България и периодите с наднормални температури се наблюдават, когато навлиза тропичен въздух от Северна Африка. Синоптичната обстановка сега е такава и е повтаряща се, като над България се пренася много топъл, горещ и сух въздух, който повишава температурите, обясни проф. Георги Рачев. Той прогнозира, че до 12-13 август максималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса.

В неделя се очаква "температурен връх", а във вторник-сряда се очертава "втори връх на топлината".

Тази неделя в района на Видин и Плевен, както и в района на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да достигнат дори до 42-43 градуса. Поне засега няма да могат да достигнат този температурен рекорд от 2000 г., но ще го доближат, прогнозира проф. Рачев. 

За този период на годината в равнинната част на България нормалните температури са между 27 и 30 градуса, а сега аномалията е със 7 градуса или с 12 градуса повече над нормата на места.

Климатологът припомня, че през 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г.,"когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови