Експерт: Веществото, с което е отровен Гебрев, не е Новичок

OFFNews 12 февруари 2019 в 09:25 4323 2

Веществото хлорпирифос, с който е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, не е от групата на отровните вещества като „Новичок”. 

Той е от групата на фосфорорганични пестициди и е силно токсичнен, но няма нищо общо с „Новичок”, коментира експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в предаването на „Здравей, България” на Нова тв.

Хлорпирифосът не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. Той е забранен за ползване в домашни условия, уточни експертът.

Това вещество има поразяващо действие, както всички фосфорорганични отрови. "Основно въздейства, като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт”, обясни доц. Попов.

Веществото хлорпирифос може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. „То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт”, добави той.

По думите му този вид отрова може да се постави например в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. „Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос”, каза експертът.

Наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество, коментира още доц. Иван Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови