Експерт: Следете промоциите на козунаците, за да не ви лъжат с цената

OFFNews 27 март 2023 в 08:59 1939 0

козунак

Снимка Pixabay

Препоръките на експерта Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите"

В търговската мрежа са се появили козунаци на промоция. За да бъде един продукт обявен в промоция при спазване на потребителското законодателство, когато говорим за хранителни бързо развалящи се продукти, той трябва да е продаван поне 7 дни на старата му редовна цена. Посланието ми към потребителите е, когато купуват стоки, още отсега да гледат как се движат цените им, за да не бъдат подведени с подобни послания, заяви пред БГНЕС Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

По думите ѝ козунаците не могат да останат повече от 1 месец на промоция, защото това е друга разпоредба. Потребителите да следят ценовите равнища на стоките, които смятат да закупят за Великден, и да сравняват цените, които ще платят, а не дали стоката е с намаление или не, както и да изберат този търговец за покупка на стоките, които предлага най-добрата цена за тях, препоръча Руменова.

И аз наблюдавам това, което и медиите показват, и виждам, че се очаква повишаване на цените на хранителните продукти, и то не само на яйцата, на агнешкото, но и като цяло на всички продукти, които са свързани с посрещането на Великден. Моята препоръка към търговците е поне за тези празници да помислят дали да прилагат този подход - да опитат да продадат стоките на възможно най-високата цена, защото хората биха я платили. Моята молба към тях е наистина да не спекулират с това, добави тя.

Руменова коментира и информационния сайт, който служебното правителство пусна преди броени дни и чиято цел е да информира гражданите за цените на около 30 стоки.

Чуваме, че има договорка, или по-скоро се водят преговори, в търговските обекти да бъдат поставени етикети на тези стоки, които са с най-ниска цена от всеки вид. Нашата препоръка към потребителите е да не купуват непременно тези стоки с най-ниски цени, а да погледнат техните характеристики, защото може да се окаже, че те са с много по-ниска хранителна стойност. Ако закупят сирене с много по-голям процент на вода, то реално тази покупка е нерентабилна, и продуктът ще излезе по-скъп, препоръча тя.

Експертът от "Ние, потребителите" призова гражданите да сравняват и грамажите. “Да гледат цената на килограм, а не за разфасовка, защото и тук може да се стигне до заблуда”, уточни тя.

Габриела Руменова препоръча ако стоките, които хората планират да закупят за Великден, са твърде скъпи и потребителите видят, че надценката е прекалено висока, да търсят алтернатива. "Така ще си осигурят разнообразие за трапезата и същевременно няма да платят високата надценка за характерните за посрещането на тези празници стоки", отбеляза тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков