Експерт: Договорът от Пекин не ограничава права

OFFNews 04 февруари 2014 в 08:05 2443 2

Договорът от Пекин не ограничава използването на торенти.

С Договора от Пекин се създават права, а не се ограничават, обяви директорът на дирекция „Авторско право и сродни права" в Министерството на културата Георги Дамянов пред bTV.

Предложението на Министерския съвет този договор да се ратифицира предизвика страх, че това е пореден опит за забрана на торент сайтовете.

„За България Договорът от Пекин не е нещо ново, той изравнява нивото на правна защита в 170 страни в целия свят, а не ограничава права изрично за България. Вместо да приемаме евродиректива, която да действа само на територията на ЕС, по-добре да ратифицираме този договор – после трябва да въведем точките в нашето законодателство”, уточни експертът.

„Винаги трябва да сме нащрек, когато се въвеждат нови правила в тази сфера. Новият договор налага допълнителни мерки за защита на авторските права. За потребителите режимът не се променя по никакъв начин”, коментира Димитър Ганчев, представител на интернет доставчик.

Той потвърди, че Договорът от Пекин се отнася до „изпълнителите при изпълнение на произведения”. „В документа има права, които присъстват като задължения в Наказателния кодекс на България при ползване на произведения”, обясни той.

По думите на Ганчев трафикът на торент сайтовете бележи тенденция за спад. „Хората правят друго в интернет – прекарват повече време в социалните мрежи, вместо да гледат филми”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews