Експериментът в Доброславци: машинното гласуване отнема от 30 секунди до минута и половина

OFFNews 30 май 2021 в 15:46 5822 0

Снимка Архив

За упражняването на един вот с машинно гласуване са необходими от 30 секунди - до минута и половина. Това показват резултатите от симулацията на машинен вот в кметството на село Доброславци, предаде БТА.

На нея присъстваха членове на ЦИК, на Обществения съвет, журналисти. Целта на експеримента е да се установи какъв е капацитетът на едно машинно устройство, коментираха за БТА от комисията.

Селото е избрано заради съотношението гласували - негласували. Статистика при експеримента се води за пол, възраст и образователен ценз на хората, както и за това дали за първи път гласуват с машина. 

Подобен експеримент се проведе на 27 май в сградата на ЦИК, в София. На него общо 75 души успяха да гласуват с машина за 1 час. По думите на говорителя Цветозар Томов тогава експериментът е бил по-скоро оптимистичен, но не пожела да се обвързва с изводи, тъй като "в него са участвали градски избиратели вероятно с висок образователен статус, а трябва да минат и следващите тестове, за да се види с какво темпо гласуват и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и евентуални затруднения".

Главното, което ЦИК иска да установи е дали капацитетът, с който комисията разполага, е достатъчен или трябва да се увеличи и ако да - с колко, за да се осигури възможност във всички секции с над 300 избиратели да се проведе машинно гласуване, коментира Цветозар Томов.

ЦИК засега обмисля в секциите с над 450 избиратели да се поставят по две машини. Предстои същият експеримент да се състои в община Сливница, а след това ЦИК да анализира резултатите, ако данните са достатъчни.

Секциите, в които ще се гласува с машини на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, са около 9600 в страната и най-малко 242 са в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови