Експеримент: 150 се обаждат на обява за събиране на зелен хайвер в Дания

България е сред държавите с най-много жертви на трудова експлоатация в Европа

OFFNews 09 август 2017 в 15:24 3911 2

Трафикът на българи за трудова експлоатация в чужбина е на второ място по брой жертви след тези на сексуалната експлоатация. България е сред държавите в Европа, чиито граждани най-често стават жертва на недобросъвестни работодатели зад граница. Най-често потърпевшите са от Северозападна и Североизточна България, заяви Надя Кожухарова, координатор на проект на "Асоциация Анимус" срещу този вид трафик.

Капмания за превенция на трудовата експлоатация в чужбина се провежда за трета година под наслов „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата“ и „Работата в чужбина може да се окаже капан". През 2017-та кампанията започва със социален експеримент - публикуване на обява за работа в чужбина в известен български сайт за работа. Обявата е била за събиране на зелен хайвер в Дания с атрактивното заплащане от 130 евро на ден.

„Разлепихме обявата на много места в София като Централна гара, автогарата, квартали като "Овча купел". Въпреки че съдържаше всички белези на фалшива обява, 150 души ни изпратиха имейл, че проявяват интерес“, разказа Кожухарова.

„През първите шест месеца на 2017-та са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви в Националната комисия за борба с трафика на хора, като за сравнение през 2016 година сигналите са били 43. 

Според Международната организация на труда в световен мащаб 21 милиона души са жертва на трудовата експлоатация. В частния сектор принудителен труд полагат 90 на 100 (18,7 милиона), а 68 на 100 (14,2 милиона) от тях са в селското стопанство, строителството, „наети“ като домашна прислуга и в производството на различни стоки.

Най-голям трафик на хора с цел трудова експлоатация в Европа е в Югоизточната част. Четирима души от всеки 1000 са били жертва на трудова експлоатация.

Най-често фалшивите обяви са от Гърция, Румъния, Чехия, Испания и Италия.

Горещата телефонна линия за проверка при търсене на работа в чужбина: 0800 186 76.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови