Екоминистерството предупреди, че ще вали интензивно

OFFNews 22 юли 2014 в 09:52 1956 0

Опасност от градушки и порои в страната

През нощта на 22 срещу 23 юли ще има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и градушки в четири области Бургас, Сливен, Ямбол, за които е обявен жълт код за гръмотевици и дъжд, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По прогноза на НИМХ днес в Западна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни превалявания с развитие на гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки. Средните количества на очакваните валежи ще са между 15 и 30 л/кв.м. В отделни райони и до 40-60л/кв.м.

На 23 юли в Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества на валежите са между 10-20 л/кв.м на отделни места са възможни и по-големи количества - до 30-40 л/кв.м.

На 23 и 24 юли в резултат на очаквани дъждове с по-голяма интензивност и/или действията на нарушители на речния отток се очакват по-сериозни повишения в отделни измервателни пунктове в Западна България, главно в поречията на Искър, Вит, Струма и Места.

В шест области на страната - Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик и София – област е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици. Ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Петнадесет области са с жълт код за гръмотевици и дъжд.

Заради очакваните бури МВР разпространи препоръки за действие при гръмотевични бури и обилни валежи. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)