Екоминистърът отмени решението за прекратяване на процедурата за ОВОС за тунел под ''Петрохан''

OFFNews 10 юни 2021 в 16:14 1524 0

Министърът на околната среда и водите Асен Личев оттегли решението за прекратяване на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), в т.ч. и оценката за съвместимост за "Прединвестиционно проучване за трасе по направление Монтана-София с тунел под Петрохан" с възложител АПИ.

Според изискванията на нормативната уредба АПИ трябва да предостави допълнителна информация и документи на проучените варианти за трасе, съобщиха от министерството на околната среда.

Преди дни Личев поиска от пътната агенция всички варианти за тунела под Петрохан. По-рано стана ясно, че екоминистърът е спрял процедурата по ОВОС, а причината затова е, че голяма част от проекта попада в границите на "Натура 2000".

"Това т. нар. инвестиционно предложение е входирано от старото ръководство на АПИ като една провокация, защото то не съдържа елементите на инвестиционно предложение по смисъла на Закона за околната среда. Аз днес ще отменя това решение за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела "Петрохан". Ще поставя условие на АПИ да го внесе в подходящ срок в съответствие с всички изисквания", заяви пред БНР Личев.

"В това отношение вече ще отпадне всякакъв мотив за използване на това решение и влияние върху тънките чувства на хората в предизборната обстановка", категоричен е служебният министър на околната среда.

През лятото на 2019 г. пътната агенция подписа договор за изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под връх Петрохан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!