Екоминистърът поиска от АПИ всички варианти за тунела под Петрохан

OFFNews 07 юни 2021 в 12:55 2311 0

Министърът на околната среда и водите Асен Личев изпрати писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с уведомление, че процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на тунела под "Петрохан" може да бъде възобновена, в случай че в министерството бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе на пътя.

Преди дни се разбра, че екоминистърът е спрял процедурата по ОВОС, а причината затова е, че голяма част от проекта попада в границите на "Натура 2000". 

През лятото на 2019 г. пътната агенция подписа договор за изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под връх Петрохан. Проектантите от Университета по архитектура, строителство и геодезия и фирма "Трансконсулт 22" имаха година и половина да изготвят проектите. Срокът изтече в края на февруари тази година.

След приключване на прединвестиционното проучване в началото на март тази година беше възложена процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе.

Идеята за изграждане на тунел под прохода "Петрохан" е десетилетна. Смята се, че подобен проект би съкратил времето за пътуване до Видин с около час и че Северозападна България ще стане по-атрактивна за инвеститорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови