Еколози занесоха по бурканче пирински въздух на правителството

OFFNews 24 януари 2018 в 10:51 2314 7

Снимка БГНЕС

По едно бурканче пирински въздух за премиера Бойко Борисов и министрите му донесоха от коалиция "За да остане природа в България" на "Дондуков 1.

Така от организацията внесоха символично исканията си за отмяна на решението за промяна плана за управление на Националния парк „Пирин”, оставката на министър Нено Димов и обявяване на  собственикът на концесионера Юлен АД. 

В коалицията са получили имейл от правителството с проект на ново решение на кабинета. То гласи, че до влизането в сила на нов устройствен план за управление на парк "Пирин" Министерството на околната среда няма право да разрешава каквото и да било строителство в границите на зоната за туризъм и "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните ѝ граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". 

Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което отваря 48% от територията на парк Пирин за застрояване, отговарят от коалицията. В отговора им се казва още: 

Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като "включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен." 

Утре вечер ще има пореден протест срещу застрояването на Пирин. 

Преди ден 5 неправителствени организации, сред които и "Бъдеще за община Банско", разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поискаха лична среща с него.

В писмото организациите критикуват властта, че пренебрегва тяхната гледна точка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6181

7

ББесния

26.01 2018 в 10:18

Туризъм за 40-50€ ден. Гмеж по пистите. Летоска около Вихрен и езерата подобен панаир. ”Планината е за всички”.... това е Банско и по-зле ще става. Отврат.

12435

5

Jinx

24.01 2018 в 20:19

Тия съвсем изплеснаха... Заведете ги на лекар, или ги гръмнете да не се мъчат...

12284

1

Kristiano789

24.01 2018 в 11:56

то като направят лифта въздухът пак ще си е чист. айде стига вече провокации и глупости.