Защитниците на Банко искат среща с Борисов

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 10:25 1647 2

15 неправителствени организации, сред които и "Бъдеще за община Банско", разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Те искат лична среща с него. 

В писмото организациите критикуват властта, че пренебрегва тяхната гледна точка. 

В текста им се казва: 

Уважаеми г-н Борисов,

Ние сме представители на неправителствени организации, чиито над 6000 симпатизанти на шествие в София подкрепиха решението на МС от 28.12.2017 година. Като организации на големи регионални и бизнес групи очакваме да бъдем включени в диалога с правителството по теми, които пряко засягат нашите региони и бъдещото им икономическо развитие. До този момент обаче, оставаме с впечатлението, че нашата гледна точка се пренебрегва, а представители на изпълнителната власт се договарят с други НПО, които не са реално загрижени за равновесието между икономически растеж и природа и които са по-скоро политически субекти. .

Научаваме , че в последните дни е имало активни, необявени публично контакти на високопоставени членове на Вашата администрация с неправителствени организации, афиширащи се като зелени. Били са обсъждани идеи за налагане на нови, допълнителни рестрикции за развитието на зимния туризъм в България и в частност - на туристическа и ски зона „Банско“. 

За никого вече не е тайна, че през последните години неправителственият сектор, гражданското общество и екологичната сфера бяха монополизирани от тесен кръг организации с политически и партийни амбиции, а изпълнителната власт води диалог приоритетно, а понякога единствено с тях.

Намираме тази комуникация само с няколко организации за непрозрачна и будеща съмнения за нерегламентирани връзки на високопоставени чиновници в Министерски съвет. В последните месеци браншови, работодателски организации и съюзи от всички области алармират за засиления и все по-агресивен екологичен рекет. Той ще се отрази пагубно на българската икономика и ще доведе до тежки, негативни последици. Пример за това е резкият спад на чуждестранни инвестиции в последните месеци и блокирането на цели сектори от икономиката, включително изграждането на инфраструктурни обекти от национално и общинско значение. 

Проблемът е налице и затова сме убедени, че е необходимо да чуете и нашата гледна точка. Настояваме за лична среща с Вас в близките дни, защото единствено при равнопоставен, открит и честен диалог, може да се вземат верни и балансирани решения. Регионите и бизнесът имат огромна нужда от решения, които да дадат възможност за нов, по-голям икономически ръст и увеличение на доходите на хората от цялата страна, включително и от изостаналите планински региони.

1.Сдружение „Бъдеще за община Банско“

2.Български ловно-рибарски съюз.

3.Българска асоциация на пострадалите при катастрофи
4.НГК „Природата за хората и регионите“
5.Федерация на потребителите в България
6.ПК „Екогласност“
7.Сдружение „Клъстър зелен транспорт“
8.Българска асоциация за селски и екологичен туризъм
9.Сдружение „Клъстер уелнес БГ“
10.Екологично сдружение „Марица 2004“
11.Съюз „Интелигентна България“
12.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
13.Сдружение „Зелена Кресна“.
14.Сдружение „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле“.
15.Българска асоциация на експертите и консултантите“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

2

Hissarion

22.01 2018 в 12:46

"Защитниците на Банско" имат много офанзивни планове за заграбване на планината. Това, което вече са настроили, никой няма да им го вземе, така че няма от кой да го защитават.

3616

1

zuljin

22.01 2018 в 10:42

Не Цеко крапостните селяни са мобилизирани...