Екоинспекцията спря ремонта на язовир, след протести на местните жители

Георги Ангелов 30 май 2020 в 13:09 3647 0

Снимка Снимка на Spaska Forteva от

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря ремонта и източването на язовир в село Павел в община Полски Тръмбеш, за да бъдат запазени гнездата на защитени видове птици, съобщи БНР. Ремонтът предизвика недоволство сред местните жители.

Язовирът „Павел I“ се стопанисва от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, София.

За цялостния ремонт на язовира и спомагателните му съоръжения РИОСВ е издала съгласувателно становище, но след проверка по сигнал на местен жител еколозите дадоха предписание ремонтите да бъдат отложени до 15 юли.

Целта е да се опазят от тежката строителна техника местообитанията на гнездящите около язовира защитени птици като белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка и червена чапла.

Жители на Павел излязоха на протест в защита на лебедите, които обитават язовира там. Причината е, че преди дни на мястото се е появил изкоп, което силно разтревожи месните хора. В язовира има шест вида защитени птици, сред тях и лебедите. Хората подозират, че водата от язовира може да бъде източена. Кметът на село Павел Ирена Трендафилова каза, че не е била уведомена за изкопа.

Преди две години правителството увеличи капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лева с които да се ремонтират държавните и общинските язовири. Беше установено, че за 858 язовири са необходими строително-ремонтни мероприятия с цел привеждането им в технически изправно състояние. За спешен и авариен ремонт са установени 414

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Общество

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!