ЕК сравни 1400 храни в 19 държави: Разлика в състава има, но не и географски принцип

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2019 в 15:04 4657 1

Снимка Pixabay

Европейската комисия публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, чиято цел бе да провери дали продукти под еднаква или сходна марка се предлагат на пазара с различен състав.

Основното заключение е, че често храни в едни и същи опаковки имат различен състав, но при това не се наблюдават географски тенденции. Проучването идва по инициатива на българската страна заради съмнения, че на някои пазари производителите предлагат продукти с по-некачествен състав, отколкото в западната част на Европа.

Анализът е обхванал 1400 хранителни продукта в 19 държави - България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Анализът е направен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към Комисията.

Ето какво сочат изводите от изследването:

- В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите;

- 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща;

- Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката;

- При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции.

"Някои европейци смятат, че марковите хранителни продукти, които купуват, са с различно, може би по-лошо качество, в сравнение с тези, които се предлагат на друго място. Комисията призова нашите учени да помогнат за извършването на обективна оценка на тези различия в рамките на единния пазар. Резултатите са смесени – радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав", споделя по повод на изследването еврокомисарят Тибор Наврачич, който отговаря и за Съвместния изследователски център.

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова на свой ред коментира: "На европейския единен пазар не може да има двойни стандарти. С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и засилване на правомощията на органите за защита на потребителите разполагаме с необходимите инструменти за прекратяване на тази практика. Европейските потребители ще могат да пазаруват напълно спокойни, че купуват това, което виждат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22020

1

Стефан

25.06 2019 в 00:26

В астрофизиката, 0,001% е чудовищна разлика в резултата.
В евросъюза, 30% разлика е малка. ЕС се прави, че също участва в астрофизическата наука.
Но съдбата му решава джендърка, която разпознава даже собственият си пол, с увереност под 50%.
Някой верно се стреми към 100% вероятност за гражданска война.