Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

ЕК нареди на България да анулира сделки по замяна на горски имоти

ОFFNews Последна промяна на 05 септември 2014 в 14:07 5982 10

Снимка Yves Herman/REUTERS.

Европейската комисия е наредила на страната ни незабавно да анулира някои от сделките по замяна на горски имоти или да поиска връщане на "държавната помощ", получена от някои от фирмите, съобщи БНР.

Причината е нарушение на конкурентните правила в Европейския съюз.

Комисията е разгледала 132 горски заменки, извършени от януари 2007 до януари 2009 година, информират от БНР. След получени жалби е проведено щателно разследване, което е установило, че замяната на частни горски имоти с държавни при административно определени цени, които не се актуализират редовно и не са съобразени с пазарните, е несъвместима с правилата на ЕС за държавната помощ.

Действащият по онова време закон в България е предоставил селективно предимство на дадени предприятия, нарушавайки по този начин правилата за конкуренция, твърди Еврокомисията.

От Брюксел не са наложили глоба на страната ни, но са я задължили да анулира определени сделки или да си възстанови обратно от получателите стойността, която се счита за недопустима държавна помощ.

Не всичките 132 заменки ще бъдат потърпевши обаче. От комисията обясняват, че физическите лица, които не извършват стопанска дейност, свързана със заменените горски имоти, остават извън това изискване.

В случай че предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило 200 хиляди евро в рамките на три години, това няма да бъде считано за държавна помощ и няма да се изисква да бъде възстановено.

Брюксел не дава подробна информация колко и кои заменки ще бъдат анулирани, нито колко точно получени пари се смятат за държавна помощ и трябва да бъдат възстановена.

България има срок от 1 година, за да сметне колко пари трябва да се изискат за връщане и от кого. "Първо – те имат два месеца, в които трябва да ни информират как смятат да процедират с възстановяването на сумите. В този случай общият краен срок, който им поставяме, е 12 месеца. Обикновено в такива случаи той е 4 месеца, но заради сложността на случая и изчисленията, които трябва де се правят, отпускаме повече време", коментира пред БНР говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани.

Процедурата предвижда ако България не спази този срок, комисията да поиска от Европейския съд да постанови изпълнение на законовото задължение. Ако и тогава то не бъде спазено, се пристъпва към наказателна процедура.

"Многократно предупреждавахме, че ЕК ще санкционира България заради скандалните заменки на Станишев и компания. За съжаление, се оказахме прави", това е написал във Фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес стана ясно, че Европейската комисия e наредила на България да анулира част от сключените между януари 2007 и януари 2009 г. заменки, или да изиска обратно "държавната помощ", която са получили някои фирми", допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2014 в 13:07

Как от ЕК са направили проверка на 132 заменки и са излезли със становище, а нашият Цацаров казва, че е невъзможно да се проверят толкова заменки. Та нали са специалисти знаят къде и какво да гледат?

06.09 2014 в 20:48

Ами айде де ... сега чакаме и съдебната система да я подпочнат. Очевидно че сами не можем да се опрайм

06.09 2014 в 14:46


Б Р А В О

Мед ми капе на сърцето!

Дойде време ИЗЕДНИЦИТЕ да го издухат!!!

06.09 2014 в 09:20

Някой да каже нещо срещу ЕС? Къде са червените глисти да изреват срещу ЕК?

05.09 2014 в 23:10

ЕС да нареди на страната ни да анулират ВСИЧКИ закони за последните 70 години........

05.09 2014 в 18:48

Нито управлението на ГЕРБ, нито кабинетът "Орешарски" обаче предприеха нещо, за да развалят скандалните заменки извършени при Тройната Коалиция, от които се облажиха олигарси близки до власттаПроверка на Биволъ показа, че пасивността на ГЕРБ по този въпрос има просто обяснение: знакови фирми от "обръча на ГЕРБ" също са се облажили с имоти от заменки. Нещо повече: забраната за промяна на предназначението точно за тези имоти вече четири години не е вписана от Агенцията по кадастъра. Бойко Борисов и Цветан Василев редовно отмарят, зиме и лете, в хотелите на "Пирин Голф", пише местната преса. Там те са топло посрещани от строителните босове Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев, собственици на комплекса

05.09 2014 в 18:11

Към №3 Reid:

Точно така!

И във връзка с това, не е ли редно да плащаме данъците си директно на европейските чиновници, а нашите корумпирани, мързеливи и некадърни такива да станат безработни и който откъде е?!

05.09 2014 в 16:13

Само не разбирам защо ЕК върши работата на нашите институции. За какъв чеп са ми тогава нашенските институции, с цялата администрация в тях?

05.09 2014 в 15:56

Ne moga da poviarvam... A koi shte nakaje tezi deto sa podpisali ? :)

05.09 2014 в 15:10

Колко е хубаво да сме в европейския съюз...