Ефектът от COVID-19: Ректор забрани купоните в студентските общежития. На служебни заседания ще се сяда през 1 метър

Университети у нас масово затварят врати до 15 март включително. Изключения ще се правят за държавни изпити и дипломни защити

Александра Маркарян 09 март 2020 в 19:28 9218 1

Снимка OFFNews

Български университети масово затварят врати заради коронавируса. Към Софийския, който вчера обяви решението си да прекрати присъствените занятия до 15 март включително, днес се присъединиха Техническият в София, Лесотехническият (ЛТУ), Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Университета по национално и световно стопанство (УНСС), Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Югозападният университет "Неофит Рилски". Всички те затварят до 15.03.

Националната художествена академия прекрати занятията до 11 март и съкрати работното време на преподавателите и служителите си до 13 ч. Също до тази дата Националната спортна академия няма да провежда учебни часове в лечебните заведения и практики в училища до 15.03. Дотогава няма да се провеждат и спортни мероприятия на територията на НСА. Бургаският "Асен Златаров" също прекрати занятията до 11 март за редовните бакалаври. До 13 март вкл. няма да се учи в Стопанската академия в Свищов.

В страната ни към момента са потвърдени четири случая на COVID-19 - в Плевен и Габрово, и във висшите училища в двата града занятията са прекратени за неопределен период от време.

Докато повечето ректори се ограничават до преустановяване на присъствените занятия, препоръки за карантина и дезинфекция, проф. дн Иван Илиев от Лесотехническия университет забранява също външни лица да влизат в студентските общежития, както и там да се празнува. Той разпорежда при служебни заседания да се сяда през един метър и да не се общува.

Ректорът проф. Илиев разпорежда: на дипломните защити да не се допускат гости, а само членовете на комисиите и защитаващите дипломни работи, като всеки сяда поне на метър отстояние един от друг. Задължителното отстояние от поне метър ще важи и за заседания на колективните органи на управление на университета, като Академичен съвет, Ректорски съвети и др. Заседанията им ще започват с инструктаж от ръководителя за спазване на изискванията за недопускане на контакт между присъстващите и минимизиране на риска от евентуално предаване на вируси - пише в заповедта.

Забранявам посещения на външни лица и провеждането на масови събирания и чествания в студентските общежития - пише още ректорът в заповедта си.

Той не препоръчва, а директно забранява командировките на преподаватели, служители и студенти.

ТУ-София

Ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов отменя присъствените учебни занятия от 10 до 15 март не само за студентите. За същия период се прекратяват и занятията в Технологичното училище по електронни системи в София (ТУЕС) и Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец.

Изключение ще се направи за вече насрочени държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, ако е невъзможно те да бъдат отложени, уточняват от ТУ-София.

Преустановят се всички масови мероприятия в ТУ-София, вкл. конференции, дискусии, публични лекции, представления, културни събития, спортни прояви, както и съвети и събрания на всички звена. Събитията, чието отлагане е невъзможно, се провеждат след писмено съгласуване с ректорското ръководство.

Препоръчва се отлагането на планираните масови мероприятия за срок не по-ранен от края на април.

Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в кандидатстудентските сесии.

В заповедта на ректора се препоръчва 14-дневен карантинен период на всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители, докторанти и студенти, както и на пристигащите от чужбина чуждестранни преподаватели, изследователи и студенти.

Засега не се планира промяна в графика на кандидатстудентската кампания. Тя ще продължи по първоначалния план, освен ако епидемиологичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат нещо друго.

УНСС

Със заповед от днес ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в столицата проф. д-р Димитър Димитров също отменя занятията в УНСС до 15 март вкл., с изключение на държавните изпити, защитите на дипломните работи и кандидатстудентските изпити. Ще се проведат и планирани занятия за магистри, но няма да се правят проверки за присъствието на студентите и няма да се водят отсъствия. За пътувалите до страни с COVID-19 преподаватели и студенти също се препоръчва 14-дневна домашна карантина, като за този срок лекторите трябва да осигурят на студентите си свой заместник. Ректорът препоръчва още ограничаване на командировките и разпорежда осигуряването на материали за дезинфекция и хигиена, които да бъдат поставени на подходящи места в университета.

УАСГ

Ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия Иван Марков също спря занятията в УАСГ, считано от 10 март до 15 март. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия в УАСГ, включително конференции, дискусии, публични лекции, дни на отворените врати, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, факултетни съвети, събрания и др.

Неотложните решения на факултетните съвети ще се гласуват кореспондентно.

Събития, които не могат да бъдат отложени или е невъзможно да не бъдат проведени, се провеждат след писмено разрешение на Ректора.

Кандидатстудентският изпит по математика ще се проведе по график на 5 април.

Ректорът препоръчва 14-дневна карантина на върнали се от държави с COVID-19 преподаватели, служители и студенти.

Той също разпорежда осигуряването на материали за дезинфекция и хигиенни материали, които да бъдат поставени на подходящи места и дезинфекциране на подовете и повърхностите в сградите на УАСГ.

СУ

Вчера заповед за преустановяване на присъствените учебни занятия издаде и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Тя обхваща периода от днес, 9 март, до 15.03.2020 г. В нея също се допуска провеждането на насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, ако е невъзможно те да бъдат отложени. До края на "карантината" образователният процес да се поддържа неприсъствено чрез дистанционни средства, препоръчва ректорът.

Приемането онлайн на кандидатстудентски документи продължава и в СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови