Един от задържаните в Румъния капитани: Очакваме съдействие, за да си върнем корабите

Днес в Министерството на земеделието ще се проведе среща по казуса

OFFNews 27 март 2023 в 08:14 844 0

пристанище

Снимка БГНЕС

Пристанището в Констанца

„От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“, каза пред bTV Красимир Петров, капитан на един от задържаните в Румъния кораби.

„За семействата ни ще е много трудно, ние имаме много разходи. Къщите ни са заложени заради бизнеса. Ако не пуснат корабите ни, с които си изкарваме прехраната, за да плащаме разходи, кредити, наеми, осигуровки и т.н. Ще бъде някакъв ад“, обясни капитанът.

Трите български риболовни кораба бяха задържани в четвъртък от румънските власти с с мотива за незаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още не е ясно дали ще бъдат наложени санкции. Според служебния защитник на единия от капитаните, максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 хиляди лева. 

Освободените твърдят, че са спазили правилата на ЕК за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани - на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.

Капитаните на задържаните кораби поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Те я обвиниха в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари "бракониери".

Днес Министерството на земеделието ще се проведе среща по казуса със задържането на българските риболовни кораби от румънските власти ще се проведе в Министерството на земеделието. На разговорите ще присъстват представители на всички засегнати страни по случая. 

Вчера заместник-земеделския министър Георги Събев обясни, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!