Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби поискаха оставката на шефа на ИАРА

OFFNews 26 март 2023 в 12:36 4780 1

Снимка Pixabay

Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в България, предава БНТ.

Те поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Те я обвиниха в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари "бракониери".

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби.

Рибарите разказаха още, че преди няколко месеца е имало конфликтни ситуации между български риболовни кораби и катерите на "Гранична полиция" в Румъния, които с агресивни маневри са избутвали нашите плавателни съдове, за да се върнат в българската зона. Разпитите на рибарите са продължили през цялата нощ, имало е и обстойно претърсване на корабите. Единствената подкрепа, която са получили българските рибари е била само от дипломатическата ни мисия в Румъния.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  15914

  1

  поп Дръвчо

  27.03 2023 в 09:33

  ъмм

  И по каква точно логика забраната за улов, ако има въведена такава, ще важи само за румънските кораби?
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews