Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби поискаха оставката на шефа на ИАРА

OFFNews 26 март 2023 в 12:36 4737 1

Снимка Pixabay

Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в България, предава БНТ.

Те поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Те я обвиниха в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари "бракониери".

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби.

Рибарите разказаха още, че преди няколко месеца е имало конфликтни ситуации между български риболовни кораби и катерите на "Гранична полиция" в Румъния, които с агресивни маневри са избутвали нашите плавателни съдове, за да се върнат в българската зона. Разпитите на рибарите са продължили през цялата нощ, имало е и обстойно претърсване на корабите. Единствената подкрепа, която са получили българските рибари е била само от дипломатическата ни мисия в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!