Е-услуги ще могат да се ползват и без електронен подпис

Отпадат всякакви хартиени документи, вкл. и стикерите, предвиждат промени в Закона за електронно управление на МЕУ

OFFNews 11 юни 2022 в 12:53 2597 2

е-документи

Електронните услуги ще могат да се ползват и без квалифициран електронен подпис от физически лица. За да се заявят, ще е нужно само да се влезе със средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност, след което ще се подава заявлението, като се попълни онлайн форма.

Това е едно от предложенията на Министерството на електронното управление в проект за промени в Закона за електронно управление, публикувани за обществено обсъждане на адрес (https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6891). С предложените промени се решават ключови въпроси от първостепенна важност за въвеждането на реално електронно управление. Измененията са насочени към улеснения за гражданите и бизнеса, които значително ще намалят административната тежест и ще ускорят обслужването, посочват от МЕУ

Отпадат и удостоверенията, които администрацията изисква от гражданите. Нужната информация ще се събира служебно. Общините ще бъдат компенсирани като приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възстановени пропорционално от централния бюджет.

При заявено съгласие в системата за сигурно електронно връчване ще бъде възможно електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления.

Отпадат всякакви хартиени документи и други физически носители (вкл. стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър.

Ще бъдат намалени таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път. Регламентира се институтът на посредника при предоставяне на административни услуги. Така хората, които не използват информационните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се налага да пътуват до по-голямо населено място, за да заявят административна услуга. Такива посредници могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси в близост до гражданите, предвиждат още поправките.

Създава се възможност за пълна електронизация на административни процеси чрез включване на допълнителни лица като първични администратори. Ще се въведе задължение за служебно предоставяне на информация за субекти извън държавната администрация, които участват в административното обслужване.

С поправките в закона се налага задължение за водене на регистри в електронен вид, вкл. чрез система за централизирано управление на регистри. Ако бъде приета от Народното събрание, нормата влиза в сила след година и половина, като в този срок системата трябва да е готова и данните да бъдат мигрирани към нея, изтъкват още от МЕУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1199

2

Nevend12

11.06 2022 в 15:51

Най-после. Да го приемат това!

14469

1

случайно прочетох

11.06 2022 в 13:03

Доживях!!! Най-после край на киселите лелки зад гишенцата!!!
Край на лакиращите се кокошленца (деца на лелките) в кадастъра!!! Ура!!!