Е-бележката ще извинява отсъствия дори ученикът да не отиде веднага на лекар

OFFNews 18 септември 2023 в 09:44 2468 0

Александър Йоловски

Снимка Пресцентър на МЕУ

Александър Йоловски

С електронна бележка ще могат да се извиняват отсъствия от училище дори когато ученикът не отиде на преглед още в първия ден на заболяването.

Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад, поясни в предаването "Здравей, България" министърът на електронното управление Александър Йоловски. 

„Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде, да речем, от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени”, обясни Йоловски.

От 1 октомври т.г. личните лекари вече няма да издават хартиени извинителни бележки, а ще изпращат електронни директно до училищата. Промяната важи за учениците от първи до дванадесети клас. Засега хартиените бележки за детските градини и яслите остават.

Министърът даде повече подробности и за Системата за сигурно електронно връчване по отношение на шофьорите:

„Тя работи от няколко години и се ползва от над 230 хиляди физически лица. В нея има регистрирани над 11 хиляди фирми. Новото е, че по отношение на връчването на електронните фишове всички добросъвестни шофьори ще бъдат облекчени. Ще имат бърз канал, по който да получават съобщение кога имат наложена електронна глоба. Ще бъдат уведомявани с есемес или имейл. Входът в системата е с всички средства за електронна идентификация, включително ПИК на НОИ и ПИК на НАП.”.

„Аз самият имах фиш за превишена скорост през 2021 г. по време на COVID кризата. Опитвах се да ми бъде връчен на различни места. Девет патрулки молих, но полицаите или нямаха принтер, или интернет. Разбрах, че съм засечен с висока скорост, като ми се наложи да си подновя личен документ”, разказа  Александър Йоловски.

По думите му това ще бъде първият път, в който системите на МВР ще предоставят такъв обем данни извън системата на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика