Двуетажни къщи ще никнат до Ботаническата градина в полите на Витоша

Съветникът Борис Бонев иска да се направи ревизия на процеса по възстановяване на имотите в София

OFFNews 26 януари 2022 в 15:58 3063 1

Да се направи ревизия на процеса по възстановяване на имотите в София, иска общинският съветник Борис Бонев. 

Безбройни са случаите, когато имоти са "възстановявани" с фалшиви документи и мними свидетели. Хиляди декари от земята на София попадна през последните 30 години в ръцете на неслучайни хора с много пари и съмнителна репутация, заявява той.

Поводът е обсъждан днес доклад в комисията по архитектура към СОС за бъдещо застрояване в местността "Ботаническа градина" в полите на Витоша. 

Докладът предвижда урегулиране на един възстановен имот. Как е възстановен в обхвата на тази част на парка, това е отделен коментар.", цитира главния архитект на София Бонев във фейсбук. 

Чувайки това, взех незабавно думата и поисках докладът да бъде отложен и да бъде извършена проверка как е възстановен този и другите имоти в местността, но управляващите от ГЕРБ-ВМРО отказаха, обяснява независимият общински съветник. 

От доклада на арх. Здравко Здравков става ясно, че действащият план за улична регулация е одобрен от СОС на 18 ноември 2010 г. , а кадастралната карта за територията със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра на 11 януари 2011 г. 

Имотът - предмет на плана, представлява неурегулиран поземлен имот, който граничи с действаща улична регулация. 

С плана за регулация се предвижда урегулиране на поземлен имот, като за частта от имота в устройствена зона "Жм3" се обособява нов УПИ за жилищно строителство и трафопост. 

Той попада в устройствена зона „Жилищна зона с малкоетажно застрояване, с ограничителни параметри”.  Устройствените показатели са: 
максимална плътност на застрояване 15%; максимален коефициент на интензивност (Кинт) 0,3; минимална озеленена площ 80% (мин. 50% от озеленената площ е с висока дървесна растителност, при запазване на естествения ландшафт); максимална кота било 8,5м. и в устройствена зона „Терени за специални зелени площи” (Тзсп) – мин. озеленяване 60%.

Видно от проекта за плана за застрояване и приложената към него обяснителна записка се предвижда изграждането на комплексно застрояване с група от двуетажни сгради с височина 7.0 м и максимална кота било 8,5 м., става ясно още от доклада на арх. Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови