Двойна глоба за гратисчии, нова карта за метрото

OFFNews 31 януари 2012 в 23:18 3288 0

Билет - градски транспорт: Снимка: БГНЕС, архив
Билет - градски транспорт: Снимка: БГНЕС, архив

Двойно да се увеличи глобата за пътуващите гратис в градския транспорт и от сегашните 10 лева да стане 20, предвижда 4-годишна стратегия за развитието на градския транспорт на София.

Предстои обсъждането й в Столичния общински съвет. За нея съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Предвижда се да отпаднат талоните за пет пътувания, билетът за двукратно пътуване в рамките на 1 час, а също и 5-дневните карти за всички линии. Предлага се още премахване на месечните, тримесечните и шестмесечните карти за една и две линии през пролетта, каза Христов. Месечни карти за 1 и 2 линии ще има само за учениците.

Напълно се премахват и книжните абонаментни карти. Трябва да се премине напълно към електронно таксуване. Цената на билета остава 1 лев. Запазва се и месечната карта за възрастни за всички линии, която ще продължи да е на цена 50 лева. Учениците ще ползват карта за всички линии срещу 20 лева на месец. За студентите цената е 21.50 лева.

След пускането на втория лъч на метрото през пролетта и картата за пътуване с него ще се промени. Въвежда се карта за двете линии, която ще струва 35 лева. Сега за едната месечната карта струва 23 лева.

Въвежда се семейна карта. Тя ще струва 60 лева и ще важи за родител и ученик. Ще е месечна за всички линии.

Друго нововъведение е бизнес пакет за карти на работещи във фирми с над 50 души персонал. Ще се купува карта, която ще важи за година и два месеца на цената на карта за година. Христов не уточни цената й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови