Две цели пред Боян Петров: Да махне пътя от Кресненското дефиле и да изкачи Еверест напролет

"След катастрофата върховете се отварят с още по-голяма сила пред мен"

OFFNews 30 август 2016 в 08:36 21490 3

Алпинистът Боян Петров даде първото си интервю след катастрофата в Кресненското дефиле, при която тежко пострадаха той и еколога Андрей Ковачев.

Пред бТВ големият български алпинист, покорил най-високите върхове в света, каза: „Катастрофата е пресечна точка в живота ми - искам да дам всичко от себе си този път да се махне от Кресненското дефиле и да бъде направен по друг начин”. Това е едната му цел, след като оцеля след тежкия инцидент там, а другата – да изкачи Еверест напролет.

В момента Петров се лекува във Военномедицинска академия и претърпя няколко успешни операции.

„Преминавал съм дефилето над 120 пъти, познавам го отлично и никога не съм си помислял, че можем да попаднем с Андрей Ковачев в черната статистика. Все си мислехме, че опазването на животните е основата, на която градихме кампанията да махнем пътя от там”, каза още Петров.

По думите му Кресненското дефиле е смъртоносна точка и хората са част от черната статистика.

Алпинистът допълни, че за първи път от над 13 години еколози и политици са на едно мнение за Кресненското дефиле и пътят да бъде изнесен от там. Премиерът Бойко Борисов, който го посети в болницата, също дал подкрепата си за това.

Петров не помни самия инцидент, нито първите дни в болницата, но описа състоянието си така – счупен крак, глезен, ребра, ключица, лопатка, кости в главата, кръвоизливи… множество травми на различни места.

„Изисква се време, за да стана отново активен”, каза алпинистът. „Животът ми до момента така се случва, че всички тези случки още повече ме амбицират да се справя с трудностите“, категоричен е несломимият Боян Петров.

Той смята, че поне месец ще е необходим, за да стъпи на крака си, още два, за да започне да го натоварва и след още три месеца ще е във форма и тогава: „върховете ще се отворят с още по-голяма сила за мен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

30.08 2016 в 13:37

Пожелавам му бързо възстановяване и успех в постигането на целите!
Пътя по дефилето е опасен, почерни много семейства и трябва да се затвори, без значение от цената.

29585

1

Izalina

30.08 2016 в 09:19

That's a spirit!

Скорошно възстановяване и успех в по-сериозната битка с рег.министерство, че трудна работа ми се види закриването на тоя "черен" път.