Две КПП-та на Женския пазар в София, охрана с радиостанции и тонколони на СДВР

OFFNews 10 април 2020 в 13:38 2844 0

Със заповед на Изпълнителния директор на Пазари Възраждане ЕАД Драгомир Димитров, се затягат мерките за борба с COVID-19 на територията на Женски пазар и пазар „Димитър Петков“, стопанисвани от дружеството. Мерките са в отговор на заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса. 

Поставени са ограждения около търговските площи на двата пазара, въведено е и еднопосочно движение с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода с основна цел да се ограничи струпването на хора на едно място и да се минимизират възможностите за разпространението на заразата.

Входната точка на Женски пазар е откъм ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, а изходящата, е откъм бул. „Сливница“. На пазар „Димитър Петков“ – входът е от откъм бул. “Ал. Стамболийски”, а изходът – откъм бул. “Т. Александров”. 

„До преди няколко дни на Женски пазар клиентите бяха малко, но топлото време доведе хората и това наложи да предприемем бързи стъпки за надграждане на предприетите от нас мерки още с въвеждането на извънредното положение и да ги затегнем. Въвеждането на пропускателния режим с две КПП-та ще ни позволи да управляваме човекопотока и достъпа на потребители до сергиите, както и ще подпомогне търговците да налагат дистанция при пазаруване от минимум 2 м., и най-вече да ограничи струпването на клиенти на една сергия. За целта на Женски пазар първоначално ще се пропуснат 80 човека, а за пазар “Димитър Петков” – това ще са 40 души, след което влизането в посочените сектори ще следва принципът “излязъл-влязъл. Това означава, че нови клиенти в зоните ще се допускат само след устно уведомяване на служителите на входните точки от служителите на изходните точки за напуснали такива. Осигурили сме радиостанции на охраната ни на входните и източните точки и комуникацията между тях ще се осъществява непрекъснато. Освен това нощната охрана ще работи през деня и ще помага на дневната смяна за спазване на мерките“, каза Драгомир Димитров. 

Търговците, наематели в зеленчуковата част на Женски пазар, вече са задължени да носят предпазни маски и ръкавици, и да дезинфекцират работното си пространство постоянно. Ако не спазват това изискване на общинското предприятия, което стопанисва търговските площи, ще се прекратяват договорите им за наем, уточняват от дружеството. Това изисквания ще важи и за пазар „Димитър Петков“.

„За нас на първо място стои здравето на хората и спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на заразата с COVID-19, но правим и всичко възможно да създадем необходимите условия на търговците да работят. Разчитаме както на тяхната отговорност и съдействие, така и на разбирането на клиентите на пазарите, и вярвам, че заедно ще се справим с извънредната ситуация. Защото в противен случай ще трябва да затворим пазарите, а това означава безработица, липса на обороти за търговците, а и обричаме българското производство, защото само на Женския пазар родните производители са повече от 50%.“, уточни още Драгомир Димитров.

На двата пазара са монтирани мощни тонколони, от които звучи запис от СДВР с напомняме на хората да спазват мерките за борба с COVID-19, а на павилиони и сергии са разлепени и писмени инструкции за гражданите. Чешмичките на територията на Женския пазар са снабдени с течен сапун и са превърнати в пунктове за дезинфекция. На територията на тържището са монтирани допълнително и още две мобилни чешми. 

Продължава и редовната дезинфекция на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“, както и на Предгаров площад „Ротонда“, които също се стопанисват от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД. Дезинфекцията на откритите пазарни площадки се прави след приключването на пазарния ден и се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките. Дружеството продължава да осигурява нужните лични предпазни средства – защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на спиртна основа на служителите си и на търговците на двата пазара. Също така, със заповед на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, е разпоредено да се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните площадки, а изчакването да става отвън на дистанция от минимум 2 м. Такава е и дистанцията, на която трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.

На територията на стопанисваните от „Пазари Възраждане“ ЕАД търговски обекти се спазват всички мерки, които са предприети за превенция, съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и оперативния щаб на Столична община за превенция на разпространението на коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови