Двама италиански колоездачи, поели по стъпките на Марко Поло, пристигат в София на 4 май

Канят на среща и безплатна прожекция на номинирания за Оскар ''Wonderful losers''

OFFNews 17 април 2024 в 16:45 923 0

Wonderful losers

Снимка Wonderful losers

Wonderful losers

По повод 700-годишнината от кончината на Марко Поло Посолството на Италия в София и Италианският културен институт организират на 4 май 2024 г. събитието „Марко Поло с велосипед“. Проектът се осъществява с участието на председателя на венецианската асоциация „Мостове за мир“ Алберто Фиорин и секретаря на асоциацията Дино Факинети, членове на историческия спортен клуб „Венециански колоездачи 1913“. Събитието е част от програмата на община Венеция в памет на великия пътешественик и е под патронажа на област Венето, Европейска област на спорта за 2024 г.

Програмата предвижда двамата колоездачи да достигнат с велосипедите си Пекин на 1 август 2024 г., тръгвайки от Венеция на 25 април. За 100 дни ще изминат 12 000 км по стъпките на великия пътешественик Марко Поло. София е избрана за първия официален етап от пътуването на двамата велосипедисти, които освен България, ще преминат през Словения, Хърватия, Сърбия, Турция, Грузия, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан и Китай. Другите официални етапи от пътуването са Истанбул, Ташкент, Алмати и Пекин.

Инициативата в памет на италианския изследовател, изиграл ролята на посланик на културния диалог между народите, обръща внимание върху ролята на спорта като инструмент за изграждане на мостове на мира между държавите и привлича международното внимание към устойчивата мобилност, на която велосипедът е символ. Алберто Фиорин и Дино Фаникети ще бъдат „Посланици“ на културния диалог, на спорта и на екологичната устойчивост. По тази причина събитието е включено и в програмата на Фестивала за устойчиво развитие, който ще се проведе в Рим от 7 до 23 май.

В София пътешествениците ще се срещнат с представители на Столична община и с местни колоездачни клубове, за да представят проекта си и да пренесат от Венеция до София послание за приятелство и грижа за околната среда.

По този повод на 4 май 2024 от 17.00 часа, в залата на културен център G8 в София, Италианският културен институт организира прожекцията на документалния филм „Wonderful Losers“ на режисьора Арунас Мателис на италиански език със субтитри на български и с вход свободен. Плод на международна копродукция, победител на 11 международни фестивали и номиниран за наградите Оскар за 2019 г. за най-добър чуждестранен филм от Литва и най-добър документален филм, „Wonderful Losers“ описва неразказаната действителност в колоездачните отбори, истинските „воини, рицари и монаси“, „водоносците“ на професионалното колоездене. Заснет за 21 дни по време на Обиколката на Италия, филмът е идеалният сценарий, ракриващ одисеята на хората, крепящи отбора, както и на неговите ангели-пазители – спортните лекари.

Метафора на живота, в който отдадеността и саможертвата не са в услуга на собствения успех, а в името на екипната работа.

В края на прожекцията двамата венециански колоездачи ще се срещнат с публиката, за която е предвидена почерпка с дегустация на типични продукти от област Венето.

Прожекцията е с вход свободен до запълване на местата в залата и след предварителна задължителна регистрация на имейл адрес: [email protected]. Местата са ограничени до 70 броя, предупредиха организаторите. Повече подробности можете да намерите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков