ДПС вдигна мизата: По 120 лв. на пенсионерите за октомври, ноември и декември

OFFNews 25 август 2021 в 13:36 8046 1

ДПС предлага към възнагражденията на пенсионерите за октомври, ноември и декември да се дадат по 120 лв. вместо досегашните 50 лв., стана ясно от думите на депутата и член на социалната комисия в НС Хасан Адемов пред БНР.

Той допълни, че има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички хора от третата възраст. А ДПС настоява многократно всяка година трудов стаж да се актуализира с коефициент, различен от 1,2.

"Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. (...) Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000 г., са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са са пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена", коментира бившият социален министър.

Адемов обясни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде.

"Ще стане така, че служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет. ДПС ще предложи по 120 лв. на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември - общо 360 лева - без да пипаме модела на пенсионно осигуряване. Редовен кабинет да реши как да се промени моделът", обясни Адемов.

Той уточни, че предложението ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета.

"Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарната зала. След това ще направим нашето предложение", каза Хасан Адемов.

Депутатът подчерта, че разговорът между партиите в парламента е миниран и че ДПС е за редовно правителство, което да поеме управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови