Дончева: Корупционната схема за Хемус е организирана от бившето правителство

Прокуратурата е бастион на ГЕРБ. Главният прокурор е поел личен ангажимент да пази Бойко Борисов и Николай Нанков, заяви лидерът на Движение 21

OFFNews 16 декември 2021 в 13:27 9242 0

"Прокуратурата е бастион на ГЕРБ. Отстраняването на ГЕРБ от властовите им позиции означава мини войни. Едната писта е между МВР и прокуратурата. Такива ще има и между финансовите институции". Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНР.

"По разследването за раздаването на пари за АМ "Хемус" прокуратурата и разследващите органи трябва да работят в синхрон. В случая обаче имаме абсолютна политическа ангажираност на главния прокурор с предишните управляващи, личен ангажимент за пазене на бившия министър-председател и значимите му министри, и лично на министъра Николай Нанков. Начинът, по който се е процедирало с парите, е крещящ пример за това как самата държава може да организира корупционна схема", коментира тя.

Според нея прокуратурата не се заема да разследва, а се чуди как да пречи.

"За първи път чувам как прокуратурата ще образува дело на оперативните служби, защото те били искали и предлагали идеи за определени неща. От прокуратурата зависи да привличате ли обвиняеми, или - не. Какви са тези глупости", каза Дончева.

По думите ѝ КПКОНПИ не бива да бъде направена квази прокуратура.

"Тя (КПКОНПИ - б.р.) е бухалка по замисъл. Там са преторианците и те ще изпълняват волята на този, който ги е назначил. Тази комисия трябва да се закрие. Ако някой смята да преследва ГЕРБ, това трябва да стане наистина със средствата на правосъдието", посочи тя.

Дончева определи като приключило партньорството на "Движение 21" с формациите на Мая Манолова и на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които бяха в коалиция "Изправи се БГ. Ние идваме" в 45 и 46 парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!