Доказват в лаборатория, че киселото мляко в новите опаковки запазва качествата си

OFFNews 11 юли 2017 в 12:32 8329 2

Производители на кисело мляко дадоха за лабораторен анализ продуктите си по БДС, за да докажат, че и в новите полипропиленови опаковки млякото запазва вкусовите си качества и количеството млечнокисели бактерии.

Причината за провеждането на подобно изследване е повдигнатата наскоро в публичното пространство дискусия, която според тях подвежда общественото мнение към това, че новите опаковки рискуват да обезличат българското кисело мляко и „да го превърнат в йогурт”. Дискусията възникна след като стана ясно, че няколко производители са се обърнали към Института по стандартизация с молба да им бъде позволено да продават кисело мляко със знака БДС не в досегашните полистеринови кофички, а в нови, полипропиленови. Те посочват, че това са опаковки от по-ново поколение, които са по-екологични, по-евтини и изцяло съответстващи на европейските стандарти. 

Убедени в качеството на опаковките и продуктите си, шест големи прозиводители - Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум - са дали проби за изследване на произведено от тях кисело мляко по БДС. Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко (органолептика), така и състава и количеството на киселомлечните бактерии (микробиология) и как те реагират на материала на опаковката. 

Резултатите от пробите ще са готови в края на юли, когато ще бъдат оповестени.

Заедно с това втора независима акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки – полистиренови и полипропиленови. В края на месец юли ще се оповестят сравнителните резултати и от това изследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови